Deze website gebruikt cookies 🍪 Wij gebruiken cookies voor een betere ervaring.
Achtergrond
Airconditioning Alles wat je moet weten over airconditioning!

Airconditioning: meer dan alleen koelen

Je hebt vast wel een zomer doorgebracht in een verstikkend heet huis of kantoor. Of juist weer een veelste koud huis of kantoor in de winter. Gelukkig is er een oplossing: airconditioning. Airconditioning, of kortweg AC, is een handig apparaat dat ons helpt om ons comfortabel te voelen, ongeacht het weer buiten, of het nou winter of zomer is. 

Soorten airconditioning systemen

Nu vraag je je misschien af: zijn er verschillende soorten airconditioning systemen? Jazeker! Laten we eens kijken naar de twee meest voorkomende typen: single-split en multi-split systemen. In een single-split systeem heb je één binnenunit en één buitenunit. Dit is perfect als je slechts één ruimte wilt koelen of verwarmen. Aan de andere kant heb je het multi-split systeem, dat een hele groep binnenunits kan aansluiten op één enkele buitenunit. Met dit systeem kun je elke kamer individueel regelen. Handig toch?

Laten we diepen in deze twee soorten AC duiken.

Single-split

Het single-split airconditioning systeem is heel populair. Dit systeem heeft een binnen en een buitenunit, waarbij de binnenunit de gekoelde lucht in de ruimte blaast en de buitenunit de compressor bevat die de koelvloeistof koelt. Dit systeem is uitermate geschikt voor het koelen van één specifieke ruimte.

Multi-split

Als je meerdere ruimtes wilt koelen, dan is een multi-split airconditioning systeem de beste oplossing. Hierbij is één buitenunit verbonden met meerdere binnenunits. Wat dit betekent is dat je de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kunt regelen. Een koele slaapkamer en een warme woonkamer? Meerdere kamers tegelijkertijd koel hebben? Geen probleem!

Airco in Slaapkamer

Functies van airconditioning

Wist je dat airconditioning systemen veel meer kunnen dan alleen de temperatuur regelen? Ze kunnen ook de lucht ontvochtigen, wat super handig is in vochtige klimaten of tijdens de vochtige seizoenen. Sommige hebben zelfs een verwarmingsfunctie, zodat je ze het hele jaar door kunt gebruiken. En dan hebben we het nog niet eens over de luchtfilters die bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in je huis of kantoor. 

Andere soorten airconditioning 

Naast de eerder genoemde single-split en multi-split systemen zijn er ook nog andere soorten airconditioning, zoals mobiele airconditioning en luchtgordijnen. Mobiele airconditioning is een draagbaar systeem dat je makkelijk van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Een luchtgordijn daarentegen is een systeem dat vooral wordt gebruikt in commerciële omgevingen, zoals winkels en restaurants, om de binnen- en buitenlucht te scheiden.

Het kiezen van het juiste type airconditioning

Nu komt het moeilijkste deel: het kiezen van het juiste systeem. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte, je specifieke koelbehoeften en je budget. Het is ook belangrijk om te kijken naar de energie-efficiëntie van het systeem, omdat dit je lopende kosten kan beïnvloeden. Maar geen zorgen, er is altijd een airconditioning systeem dat perfect bij jouw situatie past!

Kosten van airconditioning 

Dit klinkt geweldig, maar wat gaat het me kosten? De kosten van airconditioning kunnen variëren, afhankelijk van het type systeem, de grootte van de ruimte die moet worden gekoeld of verwarmd, en de specifieke kenmerken van het systeem. Denk aan prijzen tussen de €800 en €3000, inclusief installatiekosten. En vergeet niet de lopende kosten, zoals energie- en onderhoudskosten, mee te nemen in je berekening. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Inhoudsopgave
Achtergrond
Airco Kosten: Een compleet overzicht

Airco Kosten: Een compleet overzicht

23-06-2023